Rad s djecom i mladeži trebao bi biti jedan od primarnih zadataka svake organizacije ili udruge koja želi sačuvati svoju opstojnost, odnosno koja želi razvoj i budućnost svoje organizacije. Kako pridobiti nove članove u vatrogasne redove zadaća je ponajprije dobrovoljnih vatrogasnih društava, a zatim vatrogasnih zajednica koje moraju osmišljavati razne programe i projekte, zanimljive mladima, prateći sve novitete i biti u koraku sa vremenom. Spomenuti programi moraju biti i edukativni i humanistički, radi uključivanja mladeži u pozitivne društvene tokove, sa naglaskom na humani rad i pomoć bližnjemu u nevolji.

Vatrogasna zajednica Grada Ivanić-Grada oformila je Odbor za djecu i mladež koji djeluje u sklopu Zapovjedništva VZG-a. Odbor na svojim sjednicama donosi smjernice i Plan rada za kategorije djece i mladeži, surađuje sa ostalim odborima i tijelima Zajednice ( Odbor za natjecanja, Kolegij Predsjedništva, Stožer zapovjedništva…) te aktivno sudjeluju u realizaciji plana i aktivnosti.

Neke od mjera koje se redovno poduzimaju:

  • organizacija vatrogasnih natjecanja za djecu i mladež,
  • osposobljavanje voditelja vatrogasne mladeži,
  • nacionalni program edukacija djece,
  • organizacija izleta i stručnih putovanja,
  • suradnja sa vrtićima i školama,

organiziranje zimskih ili ljetnih radionica…

 

 

KAMP VATROGASNE MLADEŽI FAŽANA

Kamp vatrogasne mladeži služi u svrhu oplemenjivanja rada sa vatrogasnom mladeži kroz programe koji se provode u vremenu ljetnih mjeseci za vrijeme školskih praznika, kao i mogućnosti korištenja izvan tog vremena za odrasle vatrogasce, bilo kao prostor za odmor ili prostor za održavanje seminara i predavanja. Svake godine krajem mjeseca travnja, Hrvatska vatrogasna zajednica u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani organizira osposobljavanje voditelja vatrogasne mladeži, na koji redovito upućujemo predstavnike naše zajednice. Također preedstavnici djece i mladeži iz naše VZG aktivno sudjeluju u Kampu HVZ-a u zadnjih 10 godina.

 

ODBOR ZA DJECU I MLADEŽ VZG IVANIĆ-GRAD:

Mladen Prelec – predsjednik ( član Županijskog Savjeta vatrogasne mladeži )

Članovi odbora: Marko Klak i Mario Pekić ( DVD Dubrovčak Lijevi ), Lidija Manoić i Siniša Šepec ( DVD Trebovec ), Paulina Grgurić ( DVD Deanovec )